Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan mérjük le helyesen a lábat? - hosszúság / szélesség / lábfej magassága

Barefoot Guru - 2020. 01. 09. 20:51:36

Szeretnéd, hogy gyermeked igazán kényelmes, a lábformájához illő barefoot cipőben élvezhesse a mozgás örömét? Szeretnéd, hogy az ujjak és az izmok megfelelően mozogjanak? Tanuld meg helyesen lemérni a láb szélességét, hosszúságát és a lábfej magasságát, hogy az aktuális méreteknek megfeleően válasszhass cipőt!

Mire lesz szükség?

 • A4-es papírlap, ceruza, derékszög vonalzó, mérőszalag.
 • A talphossz méréséhez PLUS12 mérőeszközt is használhatsz, ami egyúttal azt is megmutatja, mekkora cipő lenne gyermeked számára az ideális.

Hogyan mérjünk?

 • Este, vagy a késő délutáni órákban mérjük, mivel az egésznapos járkálás következtében, délutánra kissé megduzzadnak a lábak.
 • Állítsuk a gyermekünket a papírlapra és ügyeljünk rá, hogy:
 1. Mindkét lábát egyenletesen terhelje, ne támaszkodjon, álljon egyenesen. 
 2. Lábujjai nyújtva legyenek.
 3. A ceruzát tartsuk merőlegesen a papírlapra miközben körbe rajzoljuk a lábat. 
 • A láb hosszát a domináns (leghosszabb) ujj végétől a sarok legtávolabbi pontjáig mérjük (piros vonal az ábrán). Ha a Te gyermekednek a második ujja a leghosszabb, akkor onnan mérj.
 • A láb szélességeelőször rajzoljuk meg a láb tengelyét (szaggatott zöld vonal), amely a sarok közepén és a lábujjrész közepén halad végig. Utána húzzunk egy vonalat, amely merőleges a láb tengelyére és a lábujjrész alatt halad el (piros vonal) - ez lesz a szélessége.
 • Ajánlott a mérést többször is megismételni, hogy kiküszöböljük a mérési hibákat.
 • Fontos, hogy mindkét lábat mérjük le és a nagyobbik láb méreteihez igazodva válasszunk cipőt!

Normál, keskeny vagy széles láb?

Ránézésre normál szélességűnek tűnik a gyermek lába, de tényleg az? Mennyire széles a látszólag széles láb? Az alábbi, tájékoztatú jellegű táblázat segít ezt megfejteni. Osszuk el a talp hosszát a szélességével és a kapott értéket keressük meg a táblázat megfelelő sorában. Aki az egyszerűbb módszereket kedveli, használhatja a kalkulátort is. 

Példa: 
15,8 cm : 6,8 cm = 2,32 = normál láb, de az érték közelebb van a szélesebb tartományhoz, tehát a normál és széles cipők között kell keresni a megfelelőt.  
15,8 cm : 6,4 cm = 2,49 = normál láb, de az érték közelebb van a keskeny tartományhoz, így a normál és keskeny fazonú cipők között kell keresgélni.
 
A láb hossza (cm)
A láb hosszának és szélességének aránya
Nagyon
széles
Széles
Normál
Keskeny
<13
 
<2,15
2,15-2,3
>2,3
13-16
<2
2-2,25
2,25-2,5
>2,5
16-20
<2,2
2,2-2,4
2,4-2,65
>2,65
>20
<2,4
2,4-2,6
>2,6
NA

(A barefoot körökben jól ismert és elfogadott táblázat szerzője Lila Michalíková, az eredeti táblázat itt található: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ySHTMqyk-Ke19JBku1FJa3LREp_2Nd-haaxoyxkZmNI/edit?pli=1#gid=138046747)

6,8 cm széles láb számára tehát legalább 7,0 cm széles cipő a megfelelő viselet. Ha a cipő jól illeszkedik a sarok és boka körül, valamint a lábfejen, akkor akár a 4 mm-rel szélesebb cipő sem zavaró.

 • A lábfej magasságát mérőszalag segítségével tudjuk lemérni.  Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk egyenesen álljon, mindkét lábát egyenletesen terhelje. A mérőszalagot a padlótól, a lábfej legmagasabb pontja felett vezetjük, vissza a padlóra, majd leolvassuk az értéket. Fontos, hogy a mérőszalag végei merőlegesek legyenek a padlóra. A lemért ív hosszát osszuk el a talp hosszával. Az így kapott koeficiens segít meghatározni, hogy milyen magas lábfejről van szó.
Példa: Talphossz 15.8 cm, a lemért ív hossza a lábfej legmagasabb pontján 14 cm . 
14 cm : 15.8 cm = 0.89  A koeficiens alapján magas lábfejről van szó.
Lábfej
magassága
Lemért ív hossza/talphossz
cm
Alacsony
Kevesebb, mint 0,7
Normál
0,71 – 0,85
Magas
0,86 vagy több

(A táblázatot Terézia Sopková - Barefoot tanácsadó és Barefoot Training Specialist készítette több, mint 300 mérés adatai alapján, az eredeti táblázat ide kattintva található: https://www.stastnenozky.sk/vyska-priehlavku-a-obvod-clenku/ )