Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan válasszunk barefoot cipőt?

Barefoot Guru - 2019. 11. 26. 02:04:36
Cipővásárlás előtt fontos, hogy gondosan lemérjük gyermekünk lábát és annak méretei, formája szerint válasszunk cipőt. Ideális lenne 2 hetente, de legalább havonta egyszer megismételni a mérést, mivel a gyermekek lába olykor nagyon gyorsan, akár ugrásszerűen nő.
Webshopunkban minden egyes modellnél feltüntettük a cipő valódi, kihasználható belső terét, cipőmérőeszközökkel lemért szélességét és hosszúságát - ami általában nem egyezik a cipőbetét méreteivel -, valamint igyekeztünk minél részletesebben leírni, milyen típusú lábra illik leginkább.
 
Tudtad? A statisztikák szerint az európai gyermekek 70%-a túl kicsi cipőt hord!

A gyermekeknek ugyanis általában magas a fájdalomküszöbük, így nem is tudatosítják, ha kicsit nyomja a lábukat a cipő. Lábuk azonbon még porcos, így nem megfelelő cipő viselete esetén könnyen eldeformálódhat. Nem hagyatkozhatunk tehát csupán a gyermek érzeteire, nekünk, szülőknek kell körültekintően cipőt választanunk.

Cipővásárlásnál 5 paramétert kell figyelembe vennünk:

  1. A láb szélessége
  2. A láb hossza
  3. A lábfej magassága
  4. A sarok szélessége
  5. Domináns-e a nagylábujj (=a nagylábujj-e a leghosszabb).
1. A láb szélessége
 
A barefoot cipő kiválasztásánál nagyon fontos, hogy a cipő 2-4 mm-rel szélesebb legyen a lábnál, hogy a lábujjak teljesen szét tudjanak terülni járás, futás, lábujjhegyre állás közben. Így biztosíthatjuk, hogy a barefoot cipők a kívánt eredményt érjék el, azaz a talp ne csak érezze a talaj egyenetlenségeit, hanem legyen elég hely az izmok számára dolgozni, erősödni, kialakítani a lábboltozatot és megelőzni a lábdeformitásokat, például a bütyök kialakulását.

Példa: 6,8 cm széles lábra legalább 7,0 cm széles cipő a megfelelő viselet. Ha jól illeszkedik a sarok és boka körül, valamint a lábfejen, akkor akár a 4 mm-rel szélesebb cipő sem zavaró.

Arról, pontosan hogyan mérjük a láb szélességét és hogyan számoljuk ki, hogy keskeny, normál, vagy széles lábról van szó, itt olvashatsz bővebben.

2. A láb hossza – Mennyivel legyen nagyobb a cipő?
 
Általában 1,2 cm-rel nagyobb cipő vásárlása ajánlott – 0,6 cm szükséges a láb mozgásához járás közben, további 0,6 cm pedig ahhoz, hogy legyen helye a lábnak nőni.
  • Járni tanuló gyermekeknél: 0,8 -1 cm-rel legyen nagyobb a cipő. A kicsik gyakran összehúzzák lábujjaikat, így biztosítják a stabilitást. A túl nagy cipő zaravó lehet számukra.
  • Stabilan járó, nagyobb gyermekeknél az 1-1,2 cm-rel nagyobb cipő vásárlása ajánlott, de esetükben is figyelembe kell venni az individuális szükségleteket.
  • Papucsok, gumicsizmák, nyitott orrú szandálok: elég a 0,8-1 cm-rel nagyobb cipő.
  • Téli cipők, csizmák: 1,2 -1,5 cm-rel legyen nagyobb a cipő.
3. A lábfej magassága
 
Arról, pontosan hogyan mérjük a lábfej magasságát és hogyan számoljuk ki, hogy alacsony, normál, vagy magas lábfejről van szó, itt olvashatsz bővebben.
 
4. A sarok szélessége
 
Nagyon fontos, hogy a cipő jól illeszkedjen a sarokra, különösen befele dőlő boka esetén. Ha körberajzoljuk a lábat, látni fogjuk, hogy a sarok a lábujjrészhez viszonyítva lényegesen keskenyebb, vagy inkább széles. Általánosságban jellemző, hogy ha vékony a boka, keskeny a sarok is.
 
5. Domináns-e a nagylábujj?
 
Ránézésre is könnyen megállapíthatjuk, melyik ujj a domináns (leghosszabb) - a legtöbb embernél ez a nagylábujj. Leginkább az erősen domináns nagylábujjnál fontos, hogy ne viseljünk lekerekített orrú cipőt. Igaz ez azokra az alternatív barefoot cipőkre is, amelyeknek nem megfelelő a cipőorruk. 
 

Az alábbi összehasonlításra pillantva láthatjuk, hogy bizonyos cipők az egyenes lábakra, mások a lábujjrésznél szélesedő lábakra illenek jobban. Más a sarokszélességük, más a formájuk. A megfelelő barefoot cipő kiválasztása nem egyszerű feladat. 

 
Mikor vásároljunk új cipőt?
 
Ha a cipő már csak 0,5-0,6 cm-rel nagyobb, mint a gyermek lába, ideje új cipőt vásárolni.