Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A mi történetünk...

Barefoot Guru - 2020. 01. 10. 00:54:25

Kik vagyunk?

Három kisfiú szülei, geográfus-mérnök házaspár, a barefoot cipők elkötelezett hívei.

Hogy kezdődött?

2014-ben, pár hónappal első kisfiunk, Zalán születése után költöztünk Pozsonyból Budapestre. Szlovákiában akkoriban kezdett terjedni a barefoot cipők jótékony hatásának filozófiája. Zalán 10 hónaposan kezdett járni, első cipője egy puhatalpú cipő volt, de az ősz beköszöntével szükségünk volt egy melegebb darabra. Akkoriban még kevés tapasztalat volt a barefoot cipőkkel, kicsi volt a választék, így végül a könnyen beszerezhető, hanyományos cipő mellett döntöttünk.  Ahogy telt az idő, egyre több ismerősünk döntött a barefoot cipő mellett, így minket sem hagyott nyugodni a dolog. 

Miért váltottunk?

2017-ben a pozsonyi ortopéd orvosunk azt tanácsolta, Zalán járjon sokat mezítláb változatos terepen, hogy megfelelően fejlődjön a lábboltozata. Mivel ez nem valósítható meg elég gyakran, elhatároztuk, hogy mi is áttérünk a barefoot cipőkre. Először a benti papucsot cseréltük le, majd 2018 tavaszán, gondos válogatás után megvettük az első 100% barefoot szandált.

Mit tapasztaltunk?

Vásárlás előtt lemértük kisfiunk lábszélességét és rádöbbentünk, hogy kifejezetten széles lába van. Ekkor tudatosítottuk, mennyire szűk cipőben járt eddig.
A régi cipője nem illett a lábszélességéhez, sem a lábformájához, így az ujjai össze voltak nyomva, nem tudtak szétterülni, a kisujjának gyakorlatilag nem is maradt hely. Sokáig nézegettük a különböző márkájú cipőket, igyekeztünk a lábformájának legmegfelelőbbet kiválasztani.
Zalán pillanatok alatt beleszeretett az új szandálba, nagyon kényelmesnek találta. A játszótéren gyakran figyeltem hogyan igazodik a cipője minden egyes mozdulatához és ez megnyugvással töltött el, éreztem, hogy jó döntést hoztunk.
Figyeltük a lábboltozatát is, 2-3 hónap elteltével már szemmel láthatóan szép, fejlett lábboltozata volt.

   

Ugyanaz a láb egy hagyományos (bal oldali) és barefoot cipőben (jobb oldali). A lábszéllességnek megfelelően kiválasztott barefoot cipőben van elég hely az ujjak számára, hogy szétterüljenek és dolgozni tudjanak, ezáltal erősítve az izmokat.

Így történt, hogy 2017-ben beleástuk magunkat a barefoot cipők világába és felmerült bennünk a webáruház gondolata. Ekkor azonban már háromgyermekes szülők voltunk (2016-ban iker fiaink születtek) és minden időnket lekötötték a fiúk körüli teendők, így bizonytalan időre elhalasztottuk a webáruház létrehozását.

Mikor az ikrek, Kornél és Marcel megtették első önálló lépéseiket, egyértelmű volt, hogy Ők már csak barefoot, esetleg alternatív barefoot cipőkben fognak járni.

Az ikrek két hónapja tudtak önállóan járni, mikor ez a fotó készült a cipőjük talpáról. Látható volt, hogy az izmok dolgoznak és lábboltozatuk egészségesen fejlődik.

Rengeteget olvastam a mezítlábas cipőkről, több felnőtt ismerősöm is barefoot cipőben járt és anyaként is érdekelt, milyen érzés lehet a gyermekeimnek barefoot cipőt viselni, végül 2019 tavaszán beszereztem magamnak az első barefoot cipőmet. Személyesen is megtapasztaltam, hogyan változik a járás sztereotípiája és a lábujjak pozíciója barefoot cipő tartós viselése esetén.

  

Az évek során több, mint 10 különböző márkájú barefoot, vagy alternatív barefoot cipővel volt dolgunk, így otthonosan mozgunk a barefoot cipők világában.

A Barefoot Guru megalapításával egy régi álom vált valóra!

Gyurkovics Gál Viktória - A Barefoot Guru tanácsadója
Gyurkovics József - A Barefoot Guru tulajdonosa
Zalán, Kornél & Marcel - a cipőtesztelők :)
Tartalomhoz tartozó címkék: #barefoot